formats

Jocuri de societate – Traditionale.

Published on 24/08/2009, by in Cugetari eu.

Plecand de la ultimul post m-am gandit ca ar fi frumos sa alcatuim o lista cu jocurile de societate jucate in liceu sau scoala generala. Atunci cand ne strangeam mai multi la un bar, la un coleg acasa sau chiar in ore la scoala si ne jucam.
Cam cum ne omoram noi timpul inaintea internetului.
Bineinteles ca odata cu expansiunea internetului si calculatorului acestea au fost uitate.
Cred totusi ca multi ce le practicau o sa-si aduca aminte de ele cu nostalgie.

Avioane: se desena cate un careu 10×10(pentru fiecare jucator) numerotat ca tabla de sah, cu litere si cifre pe margine. Se desenau 3 avioane, iar fiecare jucator prin ghicirea unei casute(gen E5, A3) incerca sa nimereasca avionul inamic.

Fotbal: Se desena pe un caiet de matematica un teren de fotbal. Se incepea de la mijloc si prin liniute se incerca sa se de-a gol adversarului.

X&0: Cel mai usual joc folosit in scoala. Probabil se mai joaca si astazi. Pe un careu 3×3, fiecare pune un X sau 0 pentru a face o linie sau diagonala completa.

Tarnim : Asemanator cu Rentz-ul, cunoscut si ca Licitatie

Killer : Foarte bun pentru ca se poate juca cu un numar infinit de jucatori. Exista o carte numita “killer” si una “politist”. Killer-ul trebuie sa faca cu ochiul celorlalte persoane, pentru ca acestea sa “se arunce”, fara sa fie descoperit de politist. Se joaca pe pedepse.

Capra : Sunt 2 echipe. Prima se pune capra, iar cealalta trebuie sa sara si sa ramana peste prima echipa. Castiga cine rezista mai mult.

Leapsa : Se joaca cu palmele. Cine nimereste, mai poate da o data. Mai exista si varianta de leapsa, in care esti lovit cu palma de cineva si tu trebuie sa descoperi cine te-a lovit. Exista si leapsa de apa: Cum sare primul intr-o apa asa trebuie sa sara si urmatorii dupa el. Cine nu reuseste pierde.

Impuscatul: In fiecare vara exista bataia cu pistoalele cu apa. O nebunie totala. Participau si fete!!! Cine a practicat stie despre ce vorbesc.

Tubermane: Din tuburi de plastic prin care trec firele de curent, ne faceam un fel de tun. Unii foloseau si cate 4 tuburi alaturate. Din hartie faceam cornete pe care le suflam din acele tuburi. Se juca pe echipe.

Ratele si vanatorii : Erau 2 vanatori, iar intre ei erau pozitionati restul(ratele). Vanatorii trebuiau sa ocheasca ratele cu ajutorul unei mingi.

Cioca : Se juca cu pietre cat mai plate. Fiecare trebuia sa nimereasca piatra celuilalt. Se juca pe surprize(Turbo, Cin-Cin), sau timbre.

S-a mai distrat cineva asa cum ne distram pe timpuri?

PS: E posibil sa difere putin ca detalii sau nume in functie de zonele din tara.

Update(primite de la cititori): “De-a doctorul si pacienta”, TOMAPAN(TOMANAP), Fazan, Lapte gros, Castel, Pac-pac, Pitu (sau v-ati-ascunselea sau ’scunsea, functie de zona), Biscuite (joc de caiet), Tarile

Oldies but goldies. Vremuri de mult apuse.

24 Responses

 1. Ai uitat jocul “de-a doctorul si pacienta”. Il jucam din frageda copilarie, dar – pe masura ce cresteam – era jucat cu tot mai multa …responsabilitate, mai ales in orele de scoala acasa la cate-o colega :-)
  Tin sa te asigur de nostalgia pentru acele vremuri ;-)
  O zi buna!

  • Este bun si asta de adaugat:) Problema lui ca putea sa degenereze in alt joc – mai ales pe timpul liceului.

 2. mai era si TOMAPAN sau TOMANAP in care trebuia sa scrii cat mai repede tari, orase, munti, ape, plante, animale si nume care incepeau cu o anumita litera. good times..

 3. mai jucam si fazan. unul zicea alfabetul urmatorul zicea stop si trebuia sa zica un cuvant cu litera respectiva, iar urmatorul zicea un cuvant care incep cu ultimele 2 litere de la cuvantul anterior. Cand erai blocat il primeam pe f, pana ajungeai sa ai fazan si ieseai din joc. good times.

 4. Lapte gros, Castel, Pac-pac, Pitu (sau v-ati-ascunselea sau ‘scunsea, functie de zona), Biscuite (joc de caiet), Tarile…Pe masura ce am crescut, ne-am pus pe table, Wist, Rummy si Rentz.

  • @Allicia: asta cu biscuitele nu-l stiu – sau poate nu-mi mai aduc aminte. Cum era?

   Pe masura ce am crescut ne-am pus pe WOW, diablo, starcraft, NFS. Asta e problema.
   Desi online ne jucam cu mai multi oponenti, prieteni – parca nu ne simtim asa bine ca si atunci cand jucam aceste jocuri.

 5. “Ai rim jim jim” il mai tii minte? (da, da, stiu cum suna…) Sau “Zaresc un printz calare”?… Eh, copilarie!… ;) Despre aceste doua jocuri se pot gasi detalii pe blogul meu, la http://veone.wordpress.com/2009/04/08/335/
  In tot cazul, foarte buna ideea acestui articol. Sper sa raspunda cat mai multa lume, poate ca un fel de contrapondere la comunitatile Warcraft :)

  • @veul: si eu sper la fel sa raspunda cat mai multe lume. Pana la urma putem sa aflam de jocuri in functie de zonele tarii.

   “Zaresc un print calare” il stiu, dar celalalt nu. La noi in zona nu era.

 6. Mai era si telefonul fara fir, si “strigatelea” – unul tinea mingeain mijlocul grupului si trebuia sa strige un nume din acel grup si sa arunce mingea in sus, cine era strigat trebuia sa prinda mingea in timp ce toti ceilalti fugeam care pe unde. cand o prindea zicea stop si trebuia sa nimereasca pe unul dintre ei, cel mai potrivit care era mai aproape, apoi palitul urma la strigat, dupa ce primea pedeapsa. :D

  • Da, asa e.

   Frate cate s-au strans si de cate uitasem, poti sa faci o carte intreaga cu aceste jocuri.
   Poate le preda astia la ora de sport ca o alternativa la jocuri online.

 7. Am uitat de “tzara, tzara vrem ostasi” 2 echipe, de-o-parte si de alta, se tineau de maini, se striga un nume din echipa adversa si acesta trebuia sa sparga din fuga stransoarea din cealalta echipa, daca nu reusea, ramanea in echipa adversa .:D

 8. Ai rim jim jim era numele unui cantecel pe care-l cantau un baiat sau o fata, iar cel sau cea la care pica ultimul cuvant (cam la fel ca la “Una mie suta lei…”, de la v-ati ascunselea) isi lua un pupat pe obraz sau, in cazuri de mare dezmatz, pe buze ;)

 9. frate-meu toate bune si frumoase, dar la tine ordinea era alta daca imi aduc eu aminte.
  orele de scoala, pe la cate o colega pe acasa sau chiar prin bar….

  Alin

 10. Flori, fete, filme sau baieti. iti alegi din aceste categorii, si 2 dintre jucatori isi aleg un titlu pentru categorie. Vei alege dintre cei doi.

 11. dzd

  leapsa aia cu sa ghicesti cine a dat pe aici se numea bâza
  iar cu saritul in apa se numea ” oglinda”

  daaa…ala cu tevile la noi se numea ” pârpac” :) )
  si jucam cel mai des in santierul unui bloc neterminat..era superb…faceam si cornete cu “dop” sau cu “bold” :D
  era si jocul ala “rishca” cand era o groapa si aruncai cu o moneda..ca sa nimeresti gaura..si luai banii
  sau liniutza..trebuia sa nimeresti cat mai aproape de linie cu moneda :D

  ai uitat de prinsea..ca fugeam o zi intreaga :) )

  aia cu ” incetu cu incetu se fabrica otzetul” cand trebuia sa faci cate un pas mare spre cel ce statea cu spatele si daca se intorcea si te vedea iti zicea sa faci pasi de urias sau de furnica inapoi ..

  capra la noi se numea lapte gros

  “hotii si vardistii ” 2 echipe se fugareau si se asundeau

  astia nu mai stiu ce e aia copilarie :
  stau toata ziua cu ochii in tv si abia ast sa mearga la suc sau la fu***..
  http://www.youtube.com/watch?v=VXnhOiin06M

  o super piesa..merita ascultata…e pe subiect

  • @dzd: da….ce amintiri, ce vremuri…pustanii astia habar nu au pe ce lume sunt, sau ce inseamna copilaria, joaca.

 12. dzd

  ei acum vor doar sa creasca mari ..
  cred ca asta le aduce femei/barbati …
  bani .. libertate si chestii de genu ..

  foarte tare piesa de la Parazitii – 17 .

 13. Alte jocuri nu mai stiti, jocuri de societate nu neaparat la care sa participe toti dar sa scoti cativa afara care sa participe la joc si sa le faci o anumita faza … care sa delecteze publicul :P dak stiti astfel de jocuri dati un comment inapoi :) mersi

 14. un joc de efect… trebuia sa ne ferim picioarele ca sa nu fie calcate de adversar. adversarul “sarea” sa te calce pe picior; trebuia sa te feresti.. daca te atingea, calca… ieseai din joc… daca nu te atingea atunci el trebuia sa mentina piciorul in pozitia ramasa si tu era randul tau sa “calci” adversarul..daca il calcai ….castigai; daca el se ferea…se continua jocul pana cand unul il calca pe celalalt…

 15. n am citit de shotron… de zilele saptamanii pe elastic.. obligata…respinsa…galateana.. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home D'ale Mele Cugetari eu Jocuri de societate – Traditionale.