formats

Utile: Cum sa-ti schimbi stergatoarele cu 10 lei!

Published on 01/11/2010, by in D'ale Mele, How to....

M-am apucat sa studiez aceasta problema de acum vreo 2 luni. In momentul in care a trebuit sa-mi schimb stergatoarele la masina am ramas uimit de faptul ca modelul meu de stergatoare nu se gaseste …decat la reprezentanta. Acolo un set de doua stergatoare “originale” pentru modelul meu costa 240 lei!!! Sa fac atac de cord.

Astfel m-am pus pe bricolat.

Pas 1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa cumparati un set de lamele de cauciuc pentru stergatoare. Se gasesc la orice magazin de piese auto sau supermarket. Preturile sunt de la 7-15 lei. Atentie cand cumparati lamelele sa aveti si un stergator al masinii. Obligatoriu trebuie ca lamela noua sa aiba acelasi numar de canale ca cea veche.

click

Pas 2. Se detaseaza capetele de plastic ale stergatoarelor cu o surubelnita. Obligatoriu ambele, pentru ca sub unul din ele(nu e o regula) este o clama de prindere ce trebuie slabita.

click

click

Pas 3. Se scoate lamela de cauciuc folosita de pe sina de metal.

click

Pas 4. Se introduce noua lamela de cauciuc si se taie cu un cutter la dimensiunea necesara. Atentie a se taia dupa, sa fiti siguri ca e dimensiunea dorita. Cauciucul e foarte elastic si e posibil sa va induca in eroare daca il taiati inainte.

click

Pas 5. Se preseaza clema metalica ce tine lamela fixa si se ataseaza capetele de plastic. Asta-i tot.

click

In acelasi mod se procedeaza si pentru celalalt stergator.

Deoarece a fost mai mult un test si a trebuit sa imi dau seama cum sunt prinderile pe acolo, la mine a durat vreo 15-20 minute.

PS: Testul a fost facut pe o masina VW Passat iar acest sistem functioneaza pe toate modelele VW.

De asemenea am inteles ca si stergatoarele de la alte modele de masini sunt o raritate in magazine si se gasesc doar la reprezentante la niste preturi exorbitante. Principiul de schimbare este acelasi, doar clemele e posibil sa difere.

OBS: La aparitia unui nou model de masina sau a unei game, toti constructorii de masini procedeaza la acest tertip. Schimba putin design-ul stergatoarelor insa schimba si sistemul de prindere al lor pe brat. Exact aceasta este problema pentru care stergatoarele din comert nu se potrivesc. Ideea acestui tertip este de a obliga clientii sa cumpere accesorii doar de la reprezentanta la preturi foarte mari.

In concluzie cu 10 lei si ceva timp pierdut(in total vreo 30 min) am reusit sa-mi schimb stergatoarele si sa fac o economie de 230 lei.

Sper sa fie utila explicatia.

10 Responses

 1. chiar ca-i buna economia :)

  • e tastata pe pielea mea, si culmea sterg la fel de bine ca cele originale. Poate nu o sa ma tina 2 ani ca celelalte insa merita sa le schimb la un an. :)

 2. dzd

  se cunoaste cine e inginer :D
  cu adevarat o minte descurcareata

  • nevoia te invata :) eu personal nu vad rostul sa dai foarte multi bani pentru un lucru ce-l poti rezolva singur si foarte ieftin.

 3. andrei

  sa inteleg ca ai luat doar refill de fapt? ce marca ai luat si de la ce magazin. care a fost lungimea unui cauciuc?

  vad ca ai postul de o luna jumatate. dupa acest timp cum se comporta? cum sterg? scartaie? lasa urme etc?

  mersi

  • nu am nici o problema cu ele – deocamdata!

   le-am luat din Cora. Sunt dimensiuni standard (foarte mari) le tai cat iti trebuie. Idea e sa iei cu acelasi numar de canale (profil).

   • andrei

    si eu am tot passat, model b6 asa ca daca ai si tu acelasi model m-ar ajuta f mult sa imi zici cate canale are profilul si ce model de lamele ai luat?

    • am acelasi model.

     Majoritatea lamelelor din comert au vreo 3 canale (pentru masini gen dacii, ford, opel). Astea de vw sunt speciale si au un canal in plus. Cel mai bine e sa desfaci un capat al stergatorului (capacul acela negru…vezi foto sus) si sa le numeri. Apropo trebuie sa fie identice si ca dimensiuni, canalele. Eu am luat un stergator uzat cu mine la magazin.

     Nu mai retin firma de unde le-am luat. Stiu doar ca sunt cu granit (cica ar sterge mai bine)

     • andrei

      cred ca cu grafit. granit e roca din ce stiu eu. asa stiu si eu ca cele orgininale sunt cu grafit (scrie parca si in manual). mersi mult de ajutor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home D'ale Mele Utile: Cum sa-ti schimbi stergatoarele cu 10 lei!